MARJAL DE CASTELLÓN

Divulgación del ecosistema de la marjal de Castellón.

28 de enero de 2009



(Fotos 1 i 2: exemplar tortuga autòctona)
ESPÈCIES INVASORES (1)
L'EXTINCIÓ DE LES TORTUGUES AUTÒCTONES EN LA MARJAL DE CASTELLÓ.
No comptem amb dades estadístiques al respecte, però els que observem dia a dia l'ecosistema de la Marjal de Castelló, estem sent testimonis de la desaparició de les tortugues autòctones i la proliferació incontrolada de l'espècie invasora coneguda com a Tortuga de Florida (Trachemys scritpta elegans) tal com ocorre en molts altres ecosistemes humits, però sense que les administracions competents apliquen les mateixes campanyes de captura i control que es realitzen en altres aiguamolls de la comunitat.
- El Conveni Ramsar establix que els aiguamolls, estiguen legalment protegits o no, han de ser objecte d'inventariació i reconeixement i s'ha d'evitar la seua degradació.
- La Llei 11/1994, de 27 de desembre, d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana contempla una protecció amb caràcter general per a les zones humides, coves i vies pecuàries.
- El Catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana en l'article 2.1. establix entre altres que ..."Al tractar-se d'una catalogació promoguda des de l'àmbit autonòmic, ha de ser el nivell de referència a aconseguir, quedant per tant exclosos en la mateixa aquells que posseïsquen només un interés local; exclusió que en absolut significa desprotecció, perquè les legislacions urbanística i territorial posseïxen suficients instruments de protecció i mecanismes de gestió per a garantir la seua conservació com a sòl no urbanitzable d'especial protecció".
El Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna amenaçades cataloga la tortuga europea (Emys orbicularis) com una espècie vulnerable ("espècies, subespècies o poblacions que corren el risc de passar a la categoria de "en perill d'extinció" en un futur immediat si els factors adversos que actuen sobre elles no són corregits") i la tortuga leprosa (Mauremys leprosa) com a espècie protegida, constant així mateix com a espècie tutelada la tortuga americana (Trachemys scripta) (..."Espècies exòtiques amb poblacions reproductores en llibertat que requerisquen de l'adopció de mesures de control de poblacions").
Per tot el que s'indica anteriorment des de l'Associació es va a cursar una sol·licitud a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge per a que incloga a la Marjal de Castelló en la relació d'ecosistemes humits on s'apliquen les campanyes anuals de captura i control de la tortuga de florida i evitar si encara és possible, l'extinció de les tortugues locals en la zona en un termini breu de temps.
En pròxims post inclourem informació sobre altres espècies invasores com la gambúsia, la carpa, el cranc americà, etc, que tant de mal estan causant a les espècies autòctones.
(Fotos 2 i 3: exemplar de Tortuga de Florida)
CARACTERÍSTIQUES I PROBLEMÀTICA DE LES TORTUGUES DE FLORIDA:
Els primers exemplars de Trachemys scripta van arribar a Europa, procedents de Florida amb la liberalització incontrolada d'exemplars adquirits com a animals de companyia. En el seu procés de creixement es convertix en una tortuga de grans dimensions, que embruta molt l'aigua, menja en grans quantitats i té una certa tendència agressiva.
Tot açò provoca que siga més gran que les tortugues autòctones, produïx més descendència, arriba a la maduresa sexual abans i la seua dieta és molt més variada, per la qual cosa té tots els avantatges per a competir amb les tortugues locals. Pot arribar a transmetre malalties com la salmonel·losi.
ESPECIES INVASORAS (1)
LA EXTINCIÓN DE LOS GALÁPAGOS AUTÓCTONOS EN LA MARJAL DE CASTELLÓN.
No contamos con datos estadísticos al respecto, pero para los que observamos día a día el ecosistema de la Marjal de Castellón, estamos siendo testigos de la desaparición de los galápagos autóctonos y la proliferación incontrolada de la especie invasora conocida como Tortuga de Florida (Trachemys scritpta elegans) tal como ocurre en muchos otros ecosistemas húmedos, pero sin que las administraciones competentes apliquen las mismas campañas de captura y control que se realizan en otros humedales de la comunidad.
- El Convenio Ramsar establece que los humedales, estén legalmente protegidos o no, han de ser objeto de inventariación y reconocimiento y se ha de evitar su degradación.
- La Ley 11/1994, de 27 de diciembre, de Espacios Naturales Protegidos de la Comunidad Valenciana contempla una protección con carácter general para las zonas húmedas, cuevas y vias pecuarias.
- El Catálogo de zonas húmedas de la Comunidad Valenciana en su artículo 2.1. establece entre otros que ..."Al tratarse de una catalogación promovida desde el ámbito autonómico, debe ser el nivel de referencia a alcanzar, quedando por tanto excluidos en la misma aquellos que posean solamente un interés local; exclusión que en absoluto significa desprotección, pues las legislaciones urbanística y territorial poseen suficientes instrumentos de protección y mecanismos de gestión para garantizar su conservación como suelo no urbanizable de especial protección".
El Catálogo Valenciano de Especies de Fauna amenazadas cataloga el galápago europeo (Emys orbicularis) como una especie vulnerable ("especies, subespecies o poblaciones que corren el riesgo de pasar a la categoria de "en peligro de extinción" en un futuro inmediato si los factores adversos que actúan sobre ellas no son corregidas") y el galápago leproso (Mauremys leprosa) como especie protegida, constando asimismo como especie tutelada el galápago americano (Trachemys scripta) (..."Especies exóticas con poblaciones reproductoras en libertad que requieran de la adopción de medidas de control de poblaciones").
Por todo lo indicado anteriormente desde la Asociación se va a cursar una solicitud a la Conselleria de Medio Ambiente, Agua, Urbanismo y Vivienda para que incluya a la Marjal de Castellón en la relación de ecosistemas húmedos donde se apliquen las campanas anuales de captura y control de la tortuga de florida y evitar si aún es posible, la extinción de los galápagos locales en la zona en un plazo breve de tiempo.
En próximos post incluiremos información sobre otras especies invasoras como la gambusia, la carpa, el cangrejo americano, etc, que tanto daño están causando a las especies autóctonas.
CARACTERÍSTICAS Y PROBLEMÁTICA DE LAS TORTUGAS DE FLORIDA:
Los primeros ejemplares de Trachemys scripta llegaron a Europa, procedentes de Florida con la liberalización incontrolada de ejemplares adquiridos como animales de compañía. En su proceso de crecimiento se convierte en una tortuga de grandes dimensiones, que ensucia mucho el agua, come en grandes cantidades y tiene una cierta tendencia agresiva.
Todo esto prococa que sea más grandes que las tortugas autóctonas, produce más descendencia, llega a la madurez sexual antes y su dieta es mucho más variada, por lo que tiene todas las ventajas para competir con los galápagos locales. Puede llegar a transmitir enfermedades como la salmonelosis.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio