MARJAL DE CASTELLÓN

Divulgación del ecosistema de la marjal de Castellón.

22 de abril de 2008






"DESEMBOCADURA DEL RIU MILLARS" (LES GOLES)
El passat dia 22 d'abril vam estar en la desembocadura del riu Millars a Almassora (Castelló), coneguda popularment com les "Goles", pel fet que el riu forma en la seua desembocadura un delta de 3 braços o "goles" (gola sud, gola fonda i gola nord) formant en el seu centre dos illes denominades alters, cada una d'elles separa una llacuna del mar junt amb el cordó litoral format per arena i cudols de forma natural. Esta barrera filtra les aigües del Millars quan el seu cabal arriba fins el mar acumulant els sediments que arrossega el riu i formant el delta, que filtra l'aigua marina quan l'aporte d'aigua dolça no és prou per a impedir la penetració de l'aigua salada, formant llacunes salobres de variada salinitat, creant grans espais humits on es desenvolupa una interessant varietat de fauna i flora, entre les que destaquen la nombrosa presència d'aus com la Fotja vulgar, la Polleta d'aigua, Garseta blanca, Agró blau, Collverd, Corba marina grossa i gavines i de vegetació com a jonqueres, senills, baladres, xops i roselles de mar.
Les rutes estan senyalitzades i la zona està classificada com:
- zona humida protegida
- refugi de caça
- zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) d'acord amb la normativa europea
- lloc d'interés comunitari (LIC) d'acord amb la normativa europea
- paisatge protegit
Com a punt negatiu destacar la localització de diversos abocaments incontrolats de mobiliari, electrodomèstics, etc, que ens hem trobat pel camí dificultant en algun cas el seu pas.
Des de l'Associació vos animen a conéixer la zona i la seua riquesa; per recollir més informació sobre les rutes podeu dirigir-vos a l'Ajuntament d'Almassora (Castelló).


"DESEMBOCADURA DEL RIO MIJARES"
El pasado día 22 de abril estuvimos en la desembocadura del rio Mijares en Almassora (Castellón), conocida popularmente como las "Goles", por el hecho que el rio forma en su desembocadura un delta de 3 brazos o "goles" (gola sud, gola fonda y gola nord) formando en su centro dos islas denominadas "alters", cada una de ellas separa una laguna del mar junto con el cordón litoral formado por arena y guijarros de forma natural. Esta barrera filtra las aguas del Millars cuando su caudal llega hasta el mar acumulando los sedimentos que arrastra el río y formando el delta, que filtra el agua marina cuando el aporte de agua dulce no es suficiente para impedir la penetración del agua salada, formando lagunas salobres de variada salinidad, creando grandes espacios húmedos donde se desarrolla una interesante variedad de fauna y flora, entre las que destacan la numerosa presencia de aves como la Focha común, la Gallineta de agua, Garceta común, Garza real, Ánade real, Cormorán grande y gaviotas y de vegetación juncales, pastizales, adelfas, chopos y amapolas de mar.
Las rutas están señalizadas y la zona está clasificada como:
- zona húmeda protegida
- refugio de caza
- zona de especial protección para las aves (ZEPA) de acuerdo con la normativa europea
- lugar de interés comunitario (LIC) de acuerdo con la normativa europea
- paisaje protegido
Como punto negativo destacar la localización de varios vertidos incontrolados de muebles, electrodomésticos, etc, que nos hemos encontrado por el camino dificultando en algún caso su paso.
Desde la Associación invitamos a conocer la zona y su riqueza; para recabar más información sobre las rutas podeis dirigiros al Ayuntamiento de Almassora (Castellón).

1 comentarios:

  • A las 7/5/08 , Blogger agrieco ha dicho...

    Hola, amics (amiga) de la Marjal.
    Bonica crònica de la visita a les Goles, destacant els atractius i "disimulant" prou totes les coses lleges que hi ha (i que en són moltes).

    Bé, de totes formes, també jo recomane la visita: amb pacència i prismàtics podem vore aus interessants.

     

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio